Selecteer een pagina

Gepeste jongeren kunnen het gevoel hebben alles fout te doen en voelen zich alleen en verdrietig. Vrienden maken is voor hen niet makkelijk wegens angst om afgewezen te worden. Door het pesten gaat de jongere geloven wat er gezegd wordt door anderen. Hierdoor kunnen zowel zelfvertrouwen als zelfrespect worden aangetast. Zij kunnen ten gevolge van het pesten verschillende psychosomatische klachten ervaren, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen en vermoeidheid.

De gepeste kan zowel direct als indirect worden gepest. Directe manieren van pesten zijn:

  • uitschelden, zogenaamd leuke opmerkingen maken, commentaar hebben op kleding, soort tas of fiets
  • een kind een bijnaam geven en die steeds gebruiken en het niet meer bij de eigen naam noemen (zoals ‘hé schele’, ‘bolle’)
  • fysieke agressie: pesterig steeds in de rug duwen, tegen het been schoppen, opzij duwen bij de kapstok of in een gymles, propjes gooien.

Indirecte manieren van pesten zijn:

  • briefjes doorgeven, fluisteren en lachen over een kind, roddelen
  • isoleren, negeren en buitensluiten, niet tegen een kind praten, niet groeten, niet mee laten doen, altijd als laatste kiezen wanneer er groepjes moeten worden gevormd, aangeven niet met dit kind te willen samenwerken
  • negatief gedrag, roddelen en vervelende opmerkingen via social media. 

Opdracht:

  1. Kijk eens goed rond in je omgeving. Zou jij met de informatie die je nu weet over een gepeste weten wie er mogelijk een gepeste zou kunnen zijn of geweest is?
  2. Kun je uitleggen waarom je denkt dat deze persoon een gepeste is of is geweest?
  3. Deel je antwoorden in de besloten Facebook groep onder gids 9.