Je hebt jezelf aangemeld voor de training ‘Boeken en creatieve werkvormen’. Ontzettend leuk dat je erbij bent. Deze training is ontstaan vanuit mijn eerder ontwikkelde workshop ‘Creatief in gesprek over verlies en rouw’ die ik tot eind 2018 altijd aangeboden heb binnen mijn praktijk. Ik merkte alleen dat er zoveel meer te vertellen was dan ik kon vertellen gedurende de workshop. Ik besloot dus om te kijken naar mogelijkheden om deze workshop op een andere manier vorm te geven en zo is een eerste basis ontstaan voor deze training. De uitbreiding van de training is vooral te danken aan mijn eigen geschreven kinderboek en activiteitenboek Keuteltje en Onderweg met Keuteltje, vooral de laatste. Ik merkte hoe makkelijk ik activiteiten kon bedenken bij mijn verhaal.

Waarom deze training?

Tijdens mijn stage voor Sociaal Pedagogisch Werk niveau 4 (activiteitenbegeleiding), werkte ik op een buitenschoolse opvang. Bij deze organisatie hadden zij toen een pilot voor de training voorleescoach. Deze organisatie vond namelijk dat er meer voorgelezen mocht gaan worden en dit zouden een aantal voorleescoaches dan kunnen gaan stimuleren.

Ik was zeer enthousiast dat ik deze pilot mee mocht gaan draaien. Deze pilot is in 2008 geweest en nog steeds gebruik ik veel kennis die ik toen heb opgedaan. Ik sta er namelijk compleet achter dat voorlezen een belangrijk iets is voor de taalontwikkeling. En dat niet alleen. Als invalkracht pedagogisch medewerker die op verschillende groepen werkte binnen de kinderopvang, kwam deze training me goed van pas.

Tijdens mijn studie voor hbo pedagogiek deed ik nieuwe inzichten op. Ik maakte toen kennis met een nog uitgebreidere variant van het activiteitenplan dan dat ik al kende vanwege de niveau 4 opleiding. Hierdoor leerde ik nog meer kijken naar verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen. Wat het pakketje compleet maakte, was de VVE-opleiding voor UK & PUK, hierin werd datgene benaderd wat ik ook al merkte in de praktijk. Een goed boek doet zoveel met kinderen, vooral als je er meer mee kan doen dan alleen voorlezen.

Volgens één van mijn oude stagebegeleidsters kan ik dat heel goed. Tijdens mijn opleiding pedagogiek, die ik toen nog deed aan de HU in 2014, kreeg ik de opdracht om een themaweek te bedenken voor op een peuterspeelzaal. Het addertje onder het gras was dat je deze themaweek moest gaan uitvoeren met behulp van een boek. Ik koos het boek ‘Wij gaan op berenjacht’. Dit boek leent zich perfect voor het bedenken van verschillende activiteiten om te doen met kinderen. Ik bedacht uiteindelijk meer activiteiten die in een week gedaan konden worden. Er moest dus flink geschrapt worden. Ik moest goed gaan kijken welke activiteiten ik dan wel zou kunnen gebruiken gedurende de themaweek. Welke het uiteindelijk geworden zijn, zullen jullie aan het einde van de cursus kunnen zien, want als cadeautje deel ik dan met jullie de uitwerking van de activiteiten van de themaweek die ik toen gedaan heb.

Wanneer je een boek eens nader bekijkt en echt kritisch gaat lezen, dan kom je er wellicht achter dat je zoveel meer kan doen met boeken. In deze training ga ik jou laten ontdekken wat je er allemaal dan nog meer mee kan.

Wat kun je verwachten van deze training?

Na deze training weet jij als cursist hoe jij een boek moeiteloos kan opsplitsen in verschillende creatieve werkvormen.

Na deze training weet jij als cursist hoe jij een boek moeiteloos kan opsplitsen in verschillende creatieve werkvormen.

  • Jij weet aan het einde van deze training wat belangrijk is voor de boekkeuze.
  • Jij weet aan het einde van de training waar je rekening mee dient te houden wanneer je gaat voorlezen aan de jeugdige(n).
  • Jij weet aan het einde van deze training het belang van het lezen en/of voorlezen.
  • Jij weet waar je op dient te letten wanneer je verschillende ontwikkelingsgebieden wil stimuleren met behulp van een boek.
  • Jij weet hoe je een activiteitenplan op kan stellen voor verschillende creatieve werkvormen en kan deze koppelen aan het verhaal van het boek.
  • Je weet welke impact de verschillende creatieve werkvormen kunnen hebben op de jeugdige(n) door deze zelf ervaren te hebben.
  • Je kan verantwoorden waarom je welke creatieve werkvorm voor welke jeugdige(n) je inzet, dit door een volledig uitgewerkt activiteitenplan.

Ik wens je heel veel plezier toe tijdens de lessen van deze training.

Opdracht:

  1. Meld je aan in de besloten Facebook-groep.
  2. Stel jezelf voor onder gids 1 in de besloten Facebook groep.
  3. Download het eerste gedeelte van het werkboek voor de online training via de bijgevoegde button.
  4. Lees het eerste gedeelte alvast door.
  5. Vragen? Stel deze in de besloten Facebook-groep.