Interactief voorlezen is een manier van voorlezen waarbij de volwassene het verhaal onderbreekt door verschillende vragen te stellen aan het kind over het verhaal en over de plaatjes in het boek. Door het inzetten van interactief voorlezen, zou het lezen flink bevorderd worden. Er worden hierbij voorafgaand, tussentijds en naderhand verschillende vragen gesteld over het boek. Deze vragen hebben allen als doel om de woordenschat te vergroten, inzicht rondom zinsopbouw te vergroten, communicatievaardigheden te verbeteren en boekoriëntatie verbeteren.
Bij het interactief voorlezen weet de voorlezer wat er gelezen wordt, voorafgaand aan het voorlezen wordt samen met de kind de kaft van het boek bekeken. Tijdens het lezen wordt ruimte gegeven aan het kind om te laten vertellen over het verhaal, er wordt ingespeeld op de reacties die het kind geeft tijdens het voorlezen en er wordt nagepraat over het boek.
Nog een aantal extra tips voor wat betreft het interactief voorlezen:
- Let op intonatie.
- Laat beeldmateriaal of plaatjes uit het boek zien.
- Maak oogcontact met de kinderen tijdens het lezen.
- Speel in op de reacties van de kinderen en laat kinderen mee doen met het verhaal of laat hen het verhaal mee beleven.
- Bied activiteiten aan die aansluiten bij het boek.
Opdracht:
- Schrijf een kort verslag van tenminste een half A4 wat interactief voorlezen voor jou betekent.
- Deel de uitwerking van deze opdracht in de besloten Facebook groep onder gids 9.