Meer kapot dan lief 20: Eetstoornissen

De twee meest voorkomende eetstoornissen die we kennen zijn wel anorexia en boulimia. Beiden een stoornis met lichamelijke symptomen.

Anorexia

Personen die anorexia hebben, hebben te maken met een onophoudelijke drang om gewicht te willen verliezen en te vermageren. Anorexia treft vooral meisjes en jonge vrouwen, jongens hebben minder te maken met deze eetstoornis. Al wil dat niet zeggen dat jongens er geen hinder van kunnen ondervinden.

Personen die te maken hebben met anorexia proberen zoveel mogelijk de trek en het hongergevoel dat normaal gesproken aanwezig is te negeren. Dit alles om maar zoveel mogelijk af te kunnen vallen. Dit lukt tevens door zo weinig mogelijk te eten in combinatie met zoveel mogelijk lichamelijke inspanning.

Uiteindelijk kan de eetstoornis zo heftig worden dat de persoon zich sociaal steeds meer gaat afzonderen van anderen. Dit vooral om te ontkomen aan de druk om te eten, maar ook vanwege de betrokkenheid die de omgeving kan tonen die verlangt dat gedrag wordt bijgesteld.

Boulimia

Anders dan bij anorexia is het zo dat bij boulimia personen hinder ondervinden van ongecontroleerde eetbuien. Zij schamen zich hier zo ontzettend voor, dat zij dit op alle manieren die mogelijk zijn proberen geheim te houden voor de omgeving. Personen die hinder ondervinden van boulimia zijn extreem angstig om zwaarder te worden. Braken na een eetbui of laxeren is voor deze personen dan ook haast pure noodzaak om maar niet zwaarder te worden.

Maar wat houdt is een eetstoornis nu eigenlijk exact? Wat zijn nu de werkelijke symptomen van anorexia en boulimia? En wat kan aangemerkt worden als oorzaken? Tot welk moment zou je zelf nog ondersteuning kunnen bieden aan een persoon die te maken heeft met één van deze twee eetstoornissen ten gevolge van pesten? Wanneer verwijs je door naar meer gespecialiseerde hulp? Over het algemeen is er zijn voor een persoon vaak al voldoende, het luisterende oor bieden. Als dat niet voldoende blijkt, en de persoon zich onttrekt van sociale activiteiten dan zou ik toch echt al overwegen om meer gespecialiseerde hulp in te gaan schakelen.

Een mooie tool die dit alles inzichtelijk maakt, is de zogeheten gedragskaart. In de volgende opdracht ga je deze aanvullen waar aan te vullen valt.

Opdracht 1
  1. Gebruik voor deze opdracht ‘Gedragskaart eetstoornissen’ uit het werkboek.
  2. Vul die gegevens aan die aangevuld dienen te worden.
  3. Deel de uitwerking van deze opdracht in de besloten Facebook groep onder gids 26.
Opdracht 2
  1. Bekijk de gedragskaarten van de medestudenten die gedeeld zijn.
  2. Wat staat bij hun op de kaart, wat er bij jou niet op staat?
  3. Vul eventueel jouw gedragskaart aan.
  4. Discussiëren mag en taggen van andere groepsleden om discussie te starten mag voor deze opdracht ook.
  5. Deel je bevindingen in de besloten Facebook groep onder gids 27.