Meer kapot dan lief 18: Extra bedreiging voor de 12 tot 16 jarige

In de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar kunnen jongeren tevens te maken krijgen met bedreigingen gericht op het welzijn. Hierbij valt te denken aan onder andere:

  • Overgewicht; Omdat uiterlijk in deze periode als belangrijk wordt ervaren kan overgewicht zorgen voor extra psychische consequenties. Er kan zo’n angst tegen overgewicht ontstaan dat een eetstoornis ontwikkeld kan worden zoals anorexia nervosa of boulimia. Bij anorexia weigert men eten en bij boulimia heeft men eetbuien die gevolgd worden door overgeven, overmatig sporten of gebruik van laxeermiddelen om ingenomen voedsel weer kwijt te raken.
  • Drugsgebruik; Jongeren gebruiken drugs vanwege de plezierige ervaringen die het oplevert en om de te ontsnappen aan drukte die ze hebben en anderen gebruiken het om te experimenteren.
  • Alcoholgebruik- misbruik; Alcohol wordt genuttigd omdat het ‘volwassen’ staat, voor anderen (met name mannelijke sporters) is het bedoeld om een ‘macho’-imago in stand te houden en weer anderen drinken om dezelfde reden als dat zij drugs gebruiken.
  • Tabak; Roken wordt door jongeren gezien als een overgangsritueel naar volwassenheid, bovendien gaan jongeren sneller roken wanneer zij worden blootgesteld aan rokende rolmodellen zoals ouders, filmsterren of andere leeftijdsgenoten.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen (aids, chlamydia en genitale herpes).
Opdracht
  1. Zouden deze bedreigingen komen door pesten of kunnen deze ook door andere oorzaken worden veroorzaakt?
  2. Wat denk jij?
  3. Deel je antwoorden in de besloten Facebook groep onder gids 24.