Meer kapot dan lief 13: Vormen van agressie

Er zijn vijf verschillende vormen van agressie te onderscheiden, namelijk:

  • Expressieve agressie: Bij deze vorm van agressie uit een persoon zijn agressie niet zozeer op een persoon, maar meer op een bepaalde situatie of organisatie. Men toont de eigen gevoelens, zoals woede of frustratie.
  • Frustratie agressie: Expressieve agressie kan veranderen in frustratie agressie wanneer deze niet goed wordt aangepakt. Bij deze vorm van agressie worden emoties snel en onverwacht getoond. Emoties lopen bovendien snel op, waardoor een verminderde controle over het eigen gedrag ontstaat. Deze vorm van agressie kan al snel uitmonden tot een uitbarsting van geweld.
  • Fysieke agressie: Bij deze vorm van agressie gaat het erom dat er aan een ander letsel wordt toegebracht. Dit kan onder andere door te slaan, schoppen, duwen, aan de haren te trekken, krabben of door een object naar een persoon te gooien. Ook kan het door anderen aan te vallen, waarbij lichte of ernstige verwondingen worden toegebracht.
  • Instrumentele agressie: Deze vorm van agressie verwijst naar het bewust gebruikmaken van agressie om een bepaald doel te kunnen bereiken. Het is een bewuste actie die wordt uitgevoerd. Een voorbeeld van deze vorm van agressie is het uiten het dreigingen.
  • Onbeheerste agressie: Bij deze vorm van agressie is de persoon in kwestie vaak onvoorspelbaar en snel gewelddadig. De realiteitszin ontbreekt volledig en vaak heeft dat te maken met een verslaving en/of een psychische stoornis.

 

Opdracht
  1. Pak de opdracht ‘Vormen van agressie’ er eens bij uit het werkboek.
  2. Kun je bij iedere vorm van agressie een situatie voor de geest halen die je hierbij zou kunnen neerzetten?
  3. Beschrijf de situatie zo concreet mogelijk, waarom is het deze vorm van agressie?
  4. Deel de uitwerking van je opdracht in de besloten Facebook groep onder gids 19.