Meer kapot dan lief 10: Vooroordelen met betrekking tot pesten

Je hebt vast wel eens opmerkingen gehoord over pesten, of eigenlijk eerder vooroordelen over pesten. In deze les zet ik er even een aantal voor je op een rijtje.

  • Het slachtoffer lokt het zelf uit; Echter is het zo dat de meeste slachtoffers die gepest worden juist stil, passief en weinig weerbaar zijn.
  • Pesten gaat vanzelf wel over; Op het moment dat jongeren gepest worden, staan zij per definitie al in een zwakkere positie. De spiraal van het gepest worden valt dan niet te doorbreken, waardoor zij juist in de slachtofferrol blijven zitten.
  • Pesten is van alle tijden; Pesten komt al sinds mensenheugenis voor, denk maar aan de Jodenvervolgingen of de heksenverbrandingen.
  • “Sla terug, verweer jezelf, dan zal het pesten wel stoppen!”; Voor de meeste slachtoffers van pesten is juist het terugslaan een probleem. Een groot deel dat slachtoffer is van pesten durft niet of nauwelijks voor zichzelf op te komen. Wanneer zij wel opkomen voor zichzelf, kan het dan weer onecht lijken. De pesters voelen hierdoor dan juist meer macht over de slachtoffers van pesten.
Opdracht
  1. Ga eens voor jezelf na welke vooroordelen jij zoal hebt als het gaat over pesten?
  2. Ga eens in je omgeving na welke vooroordelen er daar zoal zijn als het gaat over pesten?
  3. Wat vind je van deze verschillende vooroordelen?
  4. Deel je antwoorden in de besloten Facebook groep onder gids 14.