Les 38: Naar buiten

Wellicht herken je het wel, de jeugd van nu zit meer dan ooit vast gekluisterd achter beeldschermen. Is het niet achter de spelcomputer, dan is het wel achter de televisie. Buiten spelen gebeurt misschien wel minder dan dat jij zelf deed toen jij jong was.

Het is zo zonde om tijd door te brengen achter beeldschermen. Juist de buitenlucht brengt vele voordelen mee voor de jeugdige.

Want wist je bijvoorbeeld dat:

  • Naar buiten gaan het tegengif is voor de schermen waarop de jeugdige zit? De tijd die buiten doorgebracht wordt, kan een positief effect hebben op de negatieve impact van het binnen op de schermen zitten.
  • Naar buiten gaan het fantasievol spelen van kinderen ontzettend stimuleert? Stuur de kinderen maar eens naar buiten en doe dat vooral zonder hen speelgoed te geven of hen te voorzien van instructies. Je zult verbaasd staan over hoe snel de jeugdige zijn brein zal gaan gebruiken om tot fantasievol spelen te komen.
  • Naar buiten gaan goed is voor de opbouw van je weerstand? Wanneer kinderen al op jonge leeftijd naar buiten gaan, helpt dit om vroegtijdig in aanraking te komen met bepaalde ziektekiemen. Deze helpen bij de ontwikkeling van een goed immuunsysteem. Naar buiten gaan is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid. Het draagt namelijk ook bij aan de geestelijke gezondheid. Naar buiten gaan kan helpen om depressies en angsten te verminderen.
  • Naar buiten gaan goed is voor het verbeteren van het concentratievermogen? Buiten in de natuur worden kinderen namelijk gestimuleerd en geïnspireerd waardoor het concentratievermogen toeneemt.
  • Naar buiten gaan helpt om stress te verminderen? Wanneer we naar buiten gaan, voelen we ons zelf rustiger, waardoor we ook beter kunnen omgaan met de stressfactoren die in ons leven voorbij komen.

Dus wat denk je ervan? Genoeg redenen om naar buiten te gaan toch?

 

Opdracht
  1. Gebruik voor deze opdracht ‘Naar Buiten’ uit het werkboek.
  2. Bedenk minstens 2 activiteiten die je buiten zou kunnen doen die passend zijn bij het thema verlies, rouw en trauma.
  3. Deel je uitwerkingen van de 2 bedachte activiteiten in de besloten Facebook groep onder gids 53.