Les 35: Collages

Het woord ‘collage’ komt van het Franse werkwoord ‘coller’ wat ‘plakken’ betekent. Met een collage kun je oneindig experimenteren. Je kan niet alleen met verschillende materialen collages maken, maar ook voor verschillende doeleinden.

Wanneer een collage gemaakt wordt, dan wordt deze over het algemeen gemaakt over een bepaald onderwerp. Om een collage te kunnen maken, wordt gebruik gemaakt van een techniek waarbij uitgeknipte of gescheurde afbeeldingen of teksten op een groot vel worden geplakt. Een collage is een goede creatieve werkvorm om bijvoorbeeld een verhaal, boodschap of een gevoel over te kunnen brengen. Het helpt je associëren en visualiseren van je gevoelens, emoties en gedachten. De American Art Therapy Association stelt dat beelden zichtbaar kunnen maken wat we maar moeilijk in woorden kunnen uitdrukken. Uiteindelijk gaat het dan ook meer om het proces van het maken van de collage, dan om de collage zelf.

Wanneer jij jezelf niet echt als een creatief persoon ziet, is een collage de manier om over die blokkade heen te kunnen stappen. Je gebruikt immers materialen dat al door anderen gebruikt is m bepaalde beelden te schetsen over jouw eventuele gevoelens, emoties en gedachten.

Om een collage te kunnen maken, is er over het algemeen niet zo heel veel nodig. Papier, tijdschriften, foto’s, lijm en een schaar zijn dingen waar je al een heel eind mee komt wanneer je een collage wilt gaan maken.

Een aantal handige tips voordat je begint:

  • Zorg dat je een duidelijk onderwerp voor je collage hebt vastgesteld, alvorens te beginnen.
  • Zorg dat je voldoende materialen hebt liggen om je collage te kunnen maken.
  • Weet welke boodschap je met je collage over wilt gaan brengen.
  • Probeer in het proces niet te veel na te denken, ga pas achteraf kijken naar wat je hebt gebruikt.
Opdracht
  1. Gebruik voor deze opdracht ‘Weet je nog?’ uit het werkboek.
  2. Zoek maximaal 5 verschillende plaatjes uit die passend zijn bij het thema verlies, rouw en trauma.
  3. Zoek maximaal 5 verschillende quotes uit die passen bij het thema verlies, rouw en trauma.
  4. Maak de collage.
  5. Deel je eindresultaat in de besloten Facebook groep onder gids 48.