Les 33: Creatieve werkvormen bij verlies, rouw en trauma

We kennen vast allemaal het gezegde: ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Wanneer er situaties zijn van verlies, rouw en trauma is dit gezegde voor velen vaak wel heel toepasselijk. Praten over gevoelens en emoties die horen bij verlies, rouw en trauma is namelijk niet voor iedereen even gemakkelijk.

Op het moment dat een jeugdige zoals moeite heeft om uiting te geven over gevoelens en emoties die spelen ten gevolge van een situatie van verlies, rouw of trauma kan er ook gekeken worden of gebruik gemaakt kan worden van een andere manier van communicatie. Een andere manier om dan toch uiting te kunnen geven aan de gevoelens en emoties die horen bij verlies, rouw en trauma is de inzet van creatieve werkvormen.

Maar wat zijn creatieve werkvormen dan? Eigenlijk is het nogal veelomvattend, je kan er ook alle kanten mee uit, zolang het maar creatief is. Het is vooral de vraag waar jij jezelf goed bij voelt.

De één voelt zich goed als die tekent de ander als die schildert, de ander als die een boek leest, weer een ander als die schrijft, een ander door naar muziek te luisteren en weer een ander door buiten te wandelen.

Opdracht
  1. Bekijk de afbeeldingen.
  2. Welke creatieve werkvormen zie je allemaal op de afbeeldingen?
  3. Welke creatieve werkvorm spreekt jou het meeste aan?
  4. Kun je beschrijven waarom deze werkvorm jou het meeste aanspreekt?
  5. Deel je antwoorden in de besloten Facebook groep onder gids 46.