Les 21: Soorten rouw

Wanneer men een verlieservaring doormaakt, heeft men veelal ook te maken met rouw. De manier waarop men rouwt, is afhankelijk van de vorm en de impact van verlies. Je kunt je dus ongetwijfeld wel voorstellen dat er meerdere vormen van rouw zijn. Om je een idee te geven van de verschillende vormen die er zijn, heb ik deze voor je op een rijtje gezet.

 1. Wanneer men net een dierbare heeft verloren, treedt vaak acute rouw op.
 2. Soms kan het zijn dat men ergens blijft hangen in het rouwproces. Men is dan niet in staat om verdere stappen te zetten om het geleden verlies te integreren in zijn of haar leven. Wanneer hier sprake van is, spreekt men van chronische rouw.
 3. Op het moment dat er meerdere verlieservaringen achter elkaar voorkomen, krijgt men veelal te maken met zogeheten herhaaldelijke rouw.
 4. Het kan voorkomen dat er binnen een familiesysteem door omstandigheden geen ruimte is om te rouwen. Het kan dan zijn dat pas in een volgende generatie de rouw geleefd wordt. Dit wordt ook wel systemische rouw genoemd.
 5. Wanneer je de oorzaak niet kent dat men rouwt, dan is er sprake van onzichtbare rouw. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een vroegtijdig overleden broertje of zusje dat door ziekte doodgeboren is.
 6. Wanneer het verlies vele secundaire problemen met zich meebrengt, wordt er gesproken over traumatische rouw.
 7. Tot slot kan je ook nog rouwen om materiële zaken of om verbindingen.

De manier waarop kinderen de verschillende soorten rouw ervaren is anders dan wij volwassenen dat doen. Wil je hierover meer lezen, dan kan ik je het volgende boek aanraden: ‘Helpen bij verlies en verdriet van Manu Keirse’, hoofdstuk 8 blz. 77 t/m 88.

 

Opdracht
 1. Pak je verliesverhaal er weer eens bij.
 2. Welke vormen van rouw herken je zoal in je verliesverhaal?
 3. Waaraan kun je herkennen dat het deze bepaalde vorm van rouw is?
 4. Deel je antwoorden in de besloten Facebook groep onder gids 29.